18 Jula, 2018

Preko 80 izlagača iz BiH i Hrvatske

Dani maline i meda Žepče 2018. godine održani su u period od 12.-14.srpnja u Žepču u organizaciji Razvojne agencije Žepče uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mato Zovko. Prvog dana organizirana je posjeta mališanima dječjih vrtića „Don Ivica Čondrić“ i „Mumi“ Žepče  kojima su podijeljeni paketići sa voćem i povrćem koje su im darovali žepački samostalni proizvođači. Kao svojevrsni  vid zahvale mališani su nacrtali svoje crteže i otpjevali pjesmice o voću i povrću i tako se na svoj dječji simpatičan način zahvalili svima na donaciji.

Drugog dana održan je stručni skup na temu „Znanje i inovacije za konkurentnost i održivost Bh poljoprivrede“ koji je bio posvećen održivoj poljoprivredi i ruralnom razvoju. Svoje sudjelovanje uzeli su Slavko Lukić i Todora Aleksić iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor Republika Srbija, Mladen Markešić, voditelj Ureda za međunarodnu suradnju TINTL, Tovarnik iz Republike Hrvatske, Pejo Janjić, šef Odsjeka za ruralni razvoj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Sejo Herceg, direktor Organske proizvodnje „Herceg“ Novi Travnik, Ivan Miličević, inovator i predsjednik Udruge pčelara „IVA“ iz Posušja, Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije Zapadno hercegovačke županije HERAG Ljubuški i Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški. Izlaganja i prezentacije primjera dobre prakse iz BiH, Hrvatske i Srbije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja pratio je značajan broj direktora zadruga, obrta i poduzeća, razvojnih agencija kao  i predsjednici  poljoprivrednih udruga sa područja općine Žepče ali i susjednih općina i drugih krajeva BiH. Osim razmjene iskustava na stručnom skupu razgovarano je i o iskustvima Republike Hrvatske i Srbije u korištenju IPARD sredstava Europske unije i dati određene preporuke o najboljim načinima korištenja EU fondova. Dogovoren je nastavak suradnje među razvojnim agencijama Žepča, Zlatibora i Tovarnika kroz zajedničke prekogranične projekte.

Trećeg dana, na Gradskoj tržnici u Žepču, održana je izložbeno prodajna sajamska manifestacija na kojoj je nastupilo 80 izlagača iz više od 20-ak općina iz cijele BiH.

Više od 2 tisuće posjetitelja koji su posjetili sajam u Žepču, su se uvjerili u bogatu ponudu domaćih proizvoda, razne vrste prerađevina od jagodičastog voća, svježe povrće i prerađevine od povrća, gastronomske delicije,  likeri, voćne rakije, žepačko vino, prerađevine od mesa, sirevi i ostali mliječni proizvodi, čajevi i proizvodi od ljekovitog bilja, razne rukotvorine od metala, drveta, čipke i ručno rađeni ukrasi.

Sajam u Žepču je službeno otvorio općinski načelnik Mato Zovko koji je tom prigodom naglasio da je organizacija ovakve vrste događaja neophodna kako za same proizvođače tako i za kupce ali i lokalnu zajednicu u cjelini jer se na jednom mjestu susreće ponuda i potražnja  i istovremeno promovira domaća proizvodnja.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko podsjetila je na  početke organizacije Dana maline i meda, i  kako se od tada do danas povećao broj izlagača kao i asortiman proizvoda koji se izlažu.

 –Zajedno sa našim proizvođačima učimo i rastemo i svake naredne godine nastojimo biti bolji. Hvala svima koji su prepoznali da je Sajam u Žepču mjesto gdje se mogu razmijeniti dobre ideje i prakse i upoznati nove buduće poslovne partnere, i stjecati  nove kupce kazala je Janko i izrazila nadu da će sajam trajati  više dana te da će prerasti u sajam poljoprivrede visoke kvalitete koji će postati cijenjen i prepoznat u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Sajam u Žepču posjetio je i ministar poljoprivrede Zeničko-dobojske županije Himzo Smajić koji je čestitao organizatorima i zaželio da ovakvi sajmovi nastave da se održavaju jer su tzv. „prozor u svijet“ i da pri tome  neće izostati podrška resornog ministarstva.

Na ovogodišnjem sajmu mogle su se vidjeti i kompanije koje su lideri u sektoru jagodičastog voća, poput „Bosnaplod“ d.o.o Brčko koji su početkom godine postali vlasnici hladnjače u Begov Hanu općina Žepče.  Direktor Bosnaplod Brčko podružnica Žepče Muamer Valjevčić izrazio je zahvalu na prilici da sudjeluje na sajmu u Žepču i obećao stalnu podršku u organiziranju ovakvih i sličnih manifestacija kojima je cilj promocija domaće proizvodnje te najavio nove projekte za proizvođače jagodičastog voća, te mogućnost uzgoja višnje na ovim prostorima.

Ispred Udruge pčelara Žepče i Opće zemljoradničke zadruge Žepački rolend obratili su se Nevenko Grlić i Emir Tutnjić koji su u ime svojih članova i ostalih proizvođača izrazili sve pohvale i spremnost da nastave sa pružanjem podrške u organizaciji žepačke sajamske manifestacije koja prelazi i okvire Bosne i Hercegovine. Da je to tako potvrđuje i dolazak članova Agroklastera Vukovarsko-srijemske županije kao i načelnika općine Stari Jankovci Dragana Sudarevića sa suradnicima koji su izrazili spremnost da za narednu godinu organiziraju brojnije izlaganje svojih predstavnika.

Među brojnim zvanicama koje su se odazvale pozivu organizatora bili su Josip Martić, ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Halil Omanović, direktor Ureda za koordinaciju projekata IFAD pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nurdžehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZE-DO kantona, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Bernardica Periš, zastupnici u Domu naroda Federacije BiH i Kantonalnoj skupštini sa područja općine Žepče, kao i predstavnici brojnih javnih ustanova i institucija, zadruga i udruga iz susjednih općina kao i općine domaćina Žepča.

U okviru zabavnog programa nastupili su članovi HKUD Naši korijeni Bistrica Žepče i KUD Slovo o Žepču, a pripadnici Topničke bojne 5.pješačke brigade Oružanih snaga BIH Žepče pripremili su 500 porcija vojničkog  graha za sve izlagače i posjetitelje, dok su pekare iz Žepča donirale besplatan kruh. Na sajmu u Žepču kompanija Vispak je pripremila Zlatnu džezvu za sve posjetitelje, a donacije u vidu mesnih prerađevina  donirali su kompanije Pavić Livno i  Madi iz Tešnja. Više od 35 nagrada koje su pripremili žepački obrtnici dodijeljeno je kupcima koji su kupnjom domaćih proizvoda imali mogućnost da postanu dobitnici. Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče osigurali su nagrade za najljepše štandove a nagrađeni su OPZ Žepački rolend, Udruženje pčelara Žepče, OPG Perković Žepče, Obrt Veselčić Špionica, Goga kozmetika Žepče, Farma magaraca Zavidovići, Udruženje Eko agrar Begov Han, HABAB Željezno Polje, i samostalni proizvođač Zoran Đikić iz Livna.

Višefotografija na facebook stranici Dani maline i meda Žepče 2018.

Vijesti, Vijesti sa sajmova , ,