WOOD IS GOOD – DRVO JE DOBRO

12 Oktobra, 2021

Ovogodišnji 8. Gospodarski forum općine Žepče, koji se održava u petak, 15.10.2021. godine u Žepču, u organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz pokroviteljstvo Općine Žepče, posvećen je drvoprerađivačkom sektoru u Bosni i Hercegovini, ujedno i vodećem sektoru sa tendencijom brzog rasta i izvoza finalnih proizvoda iz BiH u zemlje okruženja, najviše Njemačka, Austrija, Hrvatska, Italija. U 2020. godini izvoz drvnog sektora je iznosio 1,3% manje nego u 2019. godini, ali je izvoz drvnog namještaja bio veći za 3.1 % više nego u 2019. godini.

Poduzeća iz drvnog sektora u općini Žepče zapošljavaju oko 500 radnika što predstavlja oko 10% ukupno zaposlenih u općini Žepče. Također, 30% ukupnog izvoza iz Općine Žepče čini izvoz iz drvnog sektora. Oko 30 kompanija iz sektora drvoprerade je registrirano u Općini Žepče sa širokim proizvodnim programom prepoznatljivim kako na domaćem tako i na ino tržištu.

Na 8. Gospodarskog forumu općine Žepče govorit će se o temama: „Tradicionalne industrije i digitalno doba-primjer drvoprerade“ i „Što nam nosi umrežavanje u sektoru drvoprerade?“  Cilj tematskog dijela je istaći nove inovativne proizvode iz sektora drvoprerade, prezentirati uspješne priče bh. poduzetnika, i predstaviti digitalizaciju kao razvojnu šansu za drvni sektor u Bosni i Hercegovini.

Predstavit će se kompanije „Aurora plus“ d.o.o. Teslić sa konceptom „Strong as wood“ fitnes opreme na bazi drveta,  Vedran Miletić „Barrell Land“ kao inovativni turistički koncept smještaj u bačvi na Blidinju, i Emir Sarajlić, arhitekta iz Sarajeva i suosnivač i suvlasnik arhitektonskog biroa „Normal arhitektura“, koji je osmislio  drveno bicikl imena Tochak.  Na temu inovativnosti govorit će renomirane kompanije „Šiška“ d.o.o. Štitar iz Republike Hrvatske , i  „Prlić“ d.o.o. Žepče, jedina kompanija u BiH koja se bavi izradom hrastovih dužica za „barik“ (bačve).

Prezentaciju rada u području istraživanja i inovacija u sektoru drvoprerade imat će Ustanova za stručno obrazovanje odraslih iz Banja Luke i Razvojna agencija Gradiška koja je osnovala Centar za istraživanje i razvoj drvo-prerađivačke industrije grada Gradiške.

O umrežavanju kao šansi za brže rješavanje prepreka u poslovanju govorit će predstavnici Europske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine ROSEWOOD 4.0., Vanjskotrgovinska komora BiH-Asocijacija drvne industrije i šumarstva, Drvni klaster Hercegovina, Unija poslodavaca Crne Gore, i Federalno ministarstvo obrta, razvoja i poduzetništva.

Partneri 8. Gospodarskog foruma općine Žepče su: Grad Široki Brijeg, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMT-a Banja Luka, Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije. Medijski partneri su: Federalna TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne, Portal Klix i Radio Žepče. Pokrovitelj 8. Gospodarskog foruma je općina Žepče. Rad 8. Gospodarskog foruma općine Žepče moći će se pratiti putem livestreama na facebook stranicama Gospodarskog  foruma, Razvojne agencije Žepče i Radio Žepča.

Vijesti , , ,