Visoka delegacija Švicarske u posjeti Općini Žepče

4 Marta, 2021

Dana 03.03.2021. godine Općinu Žepče je posjetila delegacija Švicarske u sastavu Patrizia Danzi, generalna direktorica Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) i Ruth Huber, šefica Odjela za suradnju sa Istočnom Europom SDC-a, te predstavnice Veleposlanstva Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Datwyler Scheuer, direktorica za suradnju, Dimka Stantchev Skeie, regionalna savjetnica i Maja Zarić, menadžerica programa i savjetnica za politiku suradnje.

Program je započeo u Sali OV Žepče, a goste je primio općinski načelnik Mato Zovko sa pomoćnicima, Ilijom Barešić i Namikom Malićbegović. U Sali OV sastanku su nazočili Mirko Šumić, direktor JP Komunalno Žepče, Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, te predstavnici UNDP-a Goran Štefatić menadžer MEG projekta i Dejan Danilović menadžer projekta Mjesnih zajednica.

Direktorica za suradnju za područje BiH Barbara Datwyler Scheuer je predstavila delegaciju i zahvalila na prijemu. Osvrnula se na suradnju Općine Žepče, Vlade Švicarske, Veleposlanstva Švicarske i UNDP-a na MEG projektu i projektu „Jačanje uloge MZ u BiH“ zahvaljujući kojima su danas u Žepču.

Općinski načelnik Mato Zovko je gostima poželio dobrodošlicu, te se zahvalio što su našli prigodu i vrijeme da posjete Općinu Žepče, osobito u vremenu pandemije korona virusa. Načelnik Zovko je predstavio suradnju sa Švicarskim programom suradnje koji traje posljednjih 7 godina.  Osvrnuo se na postignute rezultate kroz MEG projekt i projekt MZ, te utjecaj projekata na rad općine i na kvalitet života stanovništva općine.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko je objasnila na koji je način Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) utjecao na način funkcioniranja općinske administracije i uvođenja novih procesa upravljanja. „Prema našim analizama krajem 2020.-te godine bilježimo 91% napretka u javnom upravljanju i razvijanju kanala komunikacije između građana i  vlasti, što je poboljšanje od 30% u odnosu na 2016-tu godinu“ poručila je Janko, te se zahvalila na svim izazovima koje su kroz ove projekte stavili pred Općinu Žepče.

Direktor JP „Komunalno“ Žepče se zahvalio Švicarskoj Vladi, Ambasadi i Agenciji, te predstavio ključne izazove u upravljanju vodosnabdijevanjem i opisao na koji je način kroz MEG projekt doprinijeto u toj oblasti. „Sam projekt je bio veoma zahtjevan, ali smo zahvalni jer nam je osim materijalnih koristi donio nova znanja i iskustva. Kroz projekt smo uvidjeli da mnoge stvari nisu dobro posložene i da na njima treba poraditi. Osim reguliranja pravnog statusa između Općine i poduzeća, organizacija rada je druga važna stvar koju je donio projekt. Pri tome osobito mislim na uvođenje novog softverskog programa zahvaljujući kojem smo razdvojili usluge i sada vodimo razdvojeno poslovanje. Postavili smo vodomjere na vodo zahvatima i sada bolje pratimo razliku između zahvaćene i isporučene vode. Treći važan segment projekta je uvođenje propisanih procedura po kojima radimo i vodimo svaki važniji proces, naprimjer uređenje ugovora iz radnih odnosa i drugo“ naveo je Šumić.

Drugi dio službenog posjeta je bio u prostorijama društvenog centra MZ Ljubna. Goste je dočekao predsjednik MZ Ljubna Josip Udovičić. U uvodnom djelu je pušten kratki film o mjesnim zajednicama. Nakon toga Ilija Barešić je predstavio koji je značaj projekta „Jačanje uloge MZ za općinu“.  Predsjednik MZ Zenički Put Alija Kahriman i članica Zbora građana Sanela Mujić su govorili o razvoju kapaciteta mjesnih zajednica kroz edukaciju. Predsjednik MZ Ciglane Anto Knežević je govorio o realiziranom projektu od takozvane „ideje do rezultata“ na primjeru poljoprivredne proizvodnje, a predsjednik MZ Bistrica Anton Jurić i članica Zbora građana Renata Jurić su govorili o važnosti uloge foruma građana i cjelokupnom procesu održavanja foruma. Koordinator na projektu MZ Ivan Ćurić je prisutnima predstavio primjer važnosti i uloge društvenog centra u Orahovici u realizaciji vizije mjesnih zajednica.

Treći dio posjete je bio u MZ Vinište, gdje su goste dočekale predsjednica MZ Vinište Ankica Marković  i predsjednica udruge žena „PRVA“  Marjana Matijević. Ankica Marković je podijelila iskustva i opisala ulogu žena u mjesnoj zajednici naspram tradicionalnih praksi, dok je Marjana Matijević predstavila projekt „Naša osnaŽENA zajednica“ koji je kroz brojne edukativne i kreativne radionice doveo do promjena za žene u zajednici.

Posljednji posjet delegacije prema Programu je bio posjet Centru za mentalno zdravlje Žepče. Ravnateljica Doma zdravlja dr. Ana Zlovečera Jukić je predstavila rad centra, usluge koje pruža korisnicima, te se osvrnula na aktualnu temu utjecaja pandemije na mentalno zdravlje stanovništva, kao i na sam rad Centra. Gosti su posebnu potporu izrazili za projekt Centra za mentalno zdravlje Žepče, zaželjeli mnogo uspjeha u daljnjem radu, te time okončali današnji program posjeta Općini Žepče.

Vijesti , , , ,