Više od 60 izlagača iz preko 20 BiH općina na sajmu poljoprivrede u Žepču

12 Jula, 2021

Ovogodišnja 5. sajamska manifestacija „Dani maline i meda“ Žepče 2021. godine okupila je više od 60 izlagača iz preko 20 gradova i općina širom Bosne i Hercegovine i potvrdila da je jedan od važnijih sajmova poljoprivrede koji je prepoznat od bosanskohercegovačkih proizvođača. Sajamska ponuda okupila je proizvođače maline i jagodičastog voća, medare, proizvođače vina i likera, proizvođače raznih prerađevina od smokve, šljive, jabuke, sušeno voće, povrće i prerađevine od povrća, rukotvorine i dr. Interes izlagača je bio mnogo veći ali zbog epidemiološke situacije taj se broj morao ograničiti, kažu u Razvojnoj agenciji Žepče, koja je organizator Sajma, a pokrovitelj općinski načelnik Mato Zovko.

Sajam su posjetili brojni gosti a među njima Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK; Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja; Ivo Tadić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i Skupštine ZDK; Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine Zeničko -dobojskog kantona; Josip Lovrić, ministar financija ZDK; Nebojša Jerković, Zajednica braniteljski zadruga iz Republike Hrvatske; Damir Radić, Referalni centar branitelja/boraca „ZADRUGAR“ Hercegovačko-neretvanske županije/kantona; Boris Dragičević, predsjednik Općinskog vijeća Stari Jankovci i zamjenik predsjednika Županijske skupštine Vukovarsko – srijemske županije Republika Hrvatska; Dubravka Vrselja, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Stari Jankovci Republika Hrvatska; Nada Šaravanja, direktorica trgovačkog društva Eko Jankovci, d.o.o.,; Edin Šišić, predsjedavajući OV Žepče; Sehadet Hadžić, rukovoditelj odjela za posredovanje u zapošljavanju – JU Služba za zapošljavanje ZDK; Senad Ćerimović, Savez zadruga u Federaciji BiH; Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvoda; direktori javnih poduzeća i ustanova, škola, zadruga i poduzeća, predsjednici udruga/udruženja sa područja općine Žepče.

Pored izložbeno – prodajnog sadržaja, organizator je za ovu godinu pripremio i druge zanimljive sadržaje kao što su  Gastro show „Malina i Med“, Likovna radionica za najmlađe Žepčake, tombola za posjetitelje, i bogat glazbeni program. Nagrađeni su najbolji, u šest kategorija najljepšeg štanda i to Zadruga „Žepački Rolend“, Obrt pčelarstvo „Mrga“ Usora, „Stap Milk“ Zenica, Poljoprivredno gazdinstvo „Vlačić“ Trebinje, Farma magaraca „Mali farmer“ Zavidovići i OR „Stjepeljka“ Vareš.

U Gastro showu nagrađeni su Eko farma Duboštica Vareš, za proizvod „Bronho med“, Obrt „Gučogorka“ Vlašić za Medovicu i Kozmetika „Goga“ Žepče za Multivitaminski pripravak.  Nagrađeni su i najmlađi koji su sudjelovali na Likovnoj radionici na temu „Dana maline i meda“ a koja je organizirana sa Udrugom „Dječji osmijeh“ Žepče i to Marta Grlić (10 g.), Emili Matijević (7 g.) i Niko Jakov Ćurić (4 god.).

Organizatori su za narednu godinu najavili nove sadržaje i mogućnost da trajanje sajma bude produženo na nekoliko dana. S obzirom na ciljeve sajma, da promovira domaću proizvodnju i razvoj ruralnih područja u BiH, očekivat je da će planovi biti realizirani uz podršku kako proizvođača tako i kupaca koji, iz godine u godinu, shvaćaju važnost kupovine domaćeg proizvoda.

Kroz prethodne četiri godine žepački sajam je postao prepoznatljiv u regionu, a na sajmu se do sada  predstavilo preko 300 poljoprivrednih poduzeća, obrta, zadruga, udruženja i poljoprivrednika Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Svake godine sajamsku manifestaciju posjeti oko 3.000 posjetitelja s područja općine Žepče i susjednih općina.

Vijesti , , ,