Uspješno završen projekt „Obuka za potrebe poslodavaca – T4E“

3 Juna, 2024

T4E_novi_ILO Uspješno završen projekt  „Obuka za potrebe poslodavaca – T4E“

Razvojna agencija Žepče je uspješno  provela projekat „T4E – obuka za potrebe poslodavaca“ koji je za cilj imao doprinijeti povećanju društvene kohezije kroz aktiviranje i integraciju nezaposlenih osoba na tržište rada putem uspostave održivih institucionalnih mehanizama koordinacije rada lokalnih aktera za tržište rada i programa obuka koji korespondiraju potrebama lokalnog tržišta rad.

Nositelj projektnih aktivnosti bila je Razvojna agencija Žepče sa partnerima JU Služba za zapošljavanje Zeničko dobojskog kantona, Općina Žepče, Grad Zavidovići, Općina Usora, Saga d.o.o. Žepče, Stolarija Šimić d.o.o., Žepče, Prlić d.o.o. Žepče, Jifeng d.o.o. Žepče, Bontex d.o.o. Maglaj, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih „WMTA“ Banja Luka Centar za obrazovanje odraslih „EDUKA BH“ Tešanj, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Zenica, Udruga poslodavaca Usora i Drvni klaster „Namještaj i drvo“ Sarajevo.

Na završnoj konferenciji koja je održana u Centru poslovnih kompetencija Žepče, uz nazočnost predstavnika javnog, privatnog i nevladinog sektora, predstavnika razvojnih institucija, agencija, MSP-a, partnera na projektu i korisnika projekta, prezentirani su najvažniji ostvareni rezultati projekta i benefiti za krajnje korisnike kao i buduće mogućnosti nastavka projekta. Pokrenut je niz aktivnosti kojima je cilj bio smanjiti stopu nezaposlenosti na području općina Žepče, Maglaj, Usora i Grada Zavidovići. Jedna od ključnih aktivnosti bila je razvoj i certificiranje 2 nova programa stručnog osposobljavanja – „Serviser CNC strojeva“ i „Lakirer za površinsku obradu drveta epoxy smolama“. Ovi programi su omogućili stjecanje konkretnih vještina traženih na tržištu rada. Kroz provedbu 4 programa stručnog osposobljavanja, nekoliko desetaka nezaposlenih osoba steklo je nove kvalifikacije. Jedan od programa uključivao je i nabavku CNC stroja kako bi polaznici stekli praktična iskustva na suvremenoj opremi. Također je izrađen rodno osjetljiv plan razvoja ljudskih potencijala kako bi se osigurala jednaka mogućnost zapošljavanja za muškarce i žene. Osim toga, organizirane su obuke „Pokreni svoj posao“ – SIYB i „Unaprijedi svoj posao“ – IYB kako bi se potaknulo poduzetništvo.

Rezultat svih tih aktivnosti bilo je otvaranje 11 novih obrta koji su do sada zaposlili ukupno 19 osoba. Ovo je značajno doprinijelo smanjenju nezaposlenosti u regiji. Aktivnosti Agencije i partnera osigurale su stjecanje vještina i otvaranje novih radnih mjesta za mnoge nezaposlene stanovnike ovih općina.

U uvodnom dijelu obratili su se direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i Općinski načelnik općine Žepče Mato Zovko, koji su naglasili je prednost suradnje partnera na projektu koji dolaze iz različitih sfera društvenog i ekonomskog života, koja su  tijekom implementacije međusobno nesebično dijeliti svoje znanje, resurse i kompetencije kako međusobno tako i prema korisnicima projekta. Tijekom završne konferencije ja naglašeno da su svi partneri realizirali planirane aktivnosti, te da su u sklopu Centra poslovnih kompetencija napravili još jedan značajan pomak u razvoju kompetencija radnika i u pomoći novoosnovanim poduzećima da nađu svoje mjesto na tržištu.

Na završnoj konferenciji su prezentirani promotivni video filmovi sa porukama polaznika obuka i vlasnika novoosnovanih obrta, koji su izrazili svoje zadovoljstvo dobivenim znanjem i uslugama kroz projekt te služe kao motivacija budućim korisnicima da preuzmu prvi korak i odvaže se na stručno usavršavanje i ostvarenje svojih snova. Upriličena je i svečana dodjela certifikata polaznicima obuka stručnog osposobljavanja po programima „Modelar namještaja i enterijera“ i „Lakirer za površinsku obradu drveta epoxy smolama“, a certifikate su dodijelili direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka Zoran Vuković.

Partneri su na kraju još jednom izrazili svoju spremnost za nastavak suradnje te se po završetku službenog dijela konferencije uz druženje sa polaznicima započelo sa razvojem novih planova i usluga za nezaposlene osobe.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ZDK je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru LEP II projekta, koji financira Europska unija, a realizira Međunarodna organizacija u BiH, a koji ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou, unaprjeđuju vještine i stvaraju prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (InstagramFacebookTwitter i YouTube).

Vijesti , , , ,