Srednjoškolci posjetili Tekstilni hub Žepče

9 Juna, 2022

U organizaciji Razvojne agencije Žepče, u srijedu 8.06.2022. organizirana je posjeta Centru poslovnih kompetencija, od strane učenika tekstilnog smjera iz srednjih škola u općini Žepče i Zavidovići, Srednje mješovite škole Žepče i  Mješovite srednje škola Zavidovići.

Učenici su imali priliku da prisustvuju Izložbi tekstilnih proizvoda izrađenih od postindustrijskog otpada, koji su kreirani i izrađeni na radionicama u sklopu projekta „CreativeWear Plus“.

Projekt CreativeWear Plus povezuje partnere iz Italije i Grčke sa tri nova Hub-a osnovana u Portugalu, Francuskoj i Bosni i Hercegovini (Žepče). Zajedno partneri rade na integraciji CreativeWear mreže koja potiče kreativnost prema novim izazovima cirkularne ekonomije i održivosti u sektoru tekstila i odjeće, uključujući područja kao što su bio tekstil, reciklirana odjeća, i reinterpretacija kulturnih tradicija.

Projekt CreativeWear Plus sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Po dolasku učenika u pratnji profesora, prisutne je pozdravila Marijana Tomić, menadžer projekta.

Učenici su imali priliku da pogledaju video o projektu, u kojem su sudjelovali  obzirom da su se održale radionice za učenike „Smocking tehnika – dekorativno oblikovanje materijala“ i „Nakit od tekstila“, u okviru prakse u srednjim školama u trećem mjesecu ove godine.

Nakon toga održano je predavanje za učenike na temu: “Cirkularna moda-koncept održive mode”. Predavanje je održao ma.ind.diz, ma.lik.umj. Dino Hadžiavdić.

Kroz interaktivno predavanje, nastojalo  se potaknuti učenike na razmišljanje u vezi cirkularne ekonomije, reciklaže, rješavanja otpada, iskorištavanja otpada za izradu novih proizvoda i sl.

Nakon toga učenici su pogledali 15 novih proizvoda nastalih na radionicama Tekstilnog hub-a Žepče: kolekciju haljina „Reclaiming future“ čiji je autor Dino Hadžiavdić, odjevnu kolekcija i kolekcija nakita „Fine linije“ autorice Delile Bećirović i kolekciju proizvoda od postindustrijskog otpada (cekeri, vreća za boks, neseseri, prekrivač za krevet, gumice za kosu) koje je  izradila kompanija „Empress“ iz Zenice.

Pogledali su i haljinu izrađenu u u okviru Tekstilnog huba Žepče u suradnji sa ARCA konzorcijem (Academy of Fine Arts of Palermo) iz Italije, koja je inspirirana tradicionalnim elementima Sicilije 19. stoljeća i izrađena principima reciklaže već ranije korištenih materijala.

CreativeWear Plus, Vijesti , ,