RAŽ počela s obukama za poduzetnike

28 Marta, 2024

Start up akademija Žepče koja se provodi u okviru projekta „From Beginner to Winner“ – Od početnika do pobjednika, počela je u petak, 22.03.2024. godine sa obukama iz oblasti „Priprema i upravljanje projektima“ (PCM). Predavačica je izv. prof. doc. dr. sc. Žana Mrkonjić, koja posjeduje bogato iskustvo u radu sa projektima, a poseban interes je na projektima iz EU. Obuku pohađa 12 polaznika iz kategorije mladih poduzetnika i poduzetnica, start up kompanije do 3 godine starosti, te mala i srednja poduzeća koja  djeluju  više od  3 godine  na području općine Žepče. Cilj je osposobiti polaznike da se upoznaju sa elementima i fazama pripreme projekata kako bi bili spremni za korištenje dolazećih EU fondova koji su namijenjeni poslovnom sektoru. Učešće u obukama je besplatno.

Tematske oblasti koje se obrađuju u okviru predavanja su priprema i provedba projekata koji se temelje na integriranom pristupu te pristupu logičke matrice do uspješne prijave na natječaje za EU sredstva. Polaznici se upoznaju sa složenošću i kreativnošću PCM procesa koji uključuje identifikaciju projektne ideje, problem i rješenje kao i dionike u okviru projekta koji kompanija realizira kako bi unaprijedila svoje poslovanje i/ili riješila problem koji opterećuje budući rad kompanije. Jedan od fokusa je i čitanje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava gdje se često događa da kompanije ne prepoznaju svoju priliku ili ako je prepoznaju, ne shvaćaju na koji način mogu aplicirati. Obuka iz oblasti „Priprema i upravljanje projektima“ sastoji se od teoretskog dijela predavanja i mentoringa koji uključuje individualnu pomoć angažiranog stručnjaka-predavača i kompanije koja izrazi potrebu za ovom vrstom podrške u okviru oblasti koja se obrađuje.

Direktorica RAŽ-a Branka Janko izjavila je da je sudjelovanje na Start up akademiji veliki korak za sve kompanije koje pokazuju hrabrost i spremnost zakoračiti u nepoznato i usvajati nova znanja koja su im potrebna za održivo vođenje svojih biznisa. S druge strane, dobivaju priliku da dijele neprocjenjivo iskustvo kroz direktnu suradnju sa stručnjacima koji su spremni da im prenesu svoje dugogodišnje iskustvo iz oblasti koje su obuhvaćene ovogodišnjom Start up akademijom. Radi se o 4 područja obuka i to: Upravljanje projektima, Financijska pismenost, Poslovno planiranje i Digitalni marketing.

Projekat „From beginner to winner“ – Od početnika do pobjednika podržan je kroz poticajna grant sredstva dodijeljena od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2), kojeg financira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Razvojna agencija Žepče će unaprijediti postojeći sustav poslovnih usluga za mlade poduzetnike i Start Up kompanije u općini Žepče kroz inovirani program poslovne edukacije Start Up akademija i  uspostavu nove poslovne usluge „E-poslovni asistent“ kojim će se povećati pokretanje novih biznisa, te osigurati razvoj i konkurentnost MSP-a. Implementacija projekta traje od siječnja do kraja travnja 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta je 29.278,67 KM od čega se 24.181,36 financira iz javnog poziva a 6.312,15 KM je sufinanciranje RAŽ-a.

Vijesti , , , ,