7 Jula, 2017

Sajamska manifestacija „Dani maline i meda“ Žepče 2017. godine ove godine organizira se po drugi puta u organizaciji Razvojne agencije Žepče uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mate Zovko.

U tri dana trajanja sajamske manifestacije održavaju se brojne aktivnosti kojim  se promovira zdrava hrana i ekološki proizvodi za koje općina Žepče ima potencijala da proizvodi. Razvojna agencija Žepče zajedno sa zadrugama i udruženjima proizvođača maline i meda organizirala je posjetu djeci u dva žepačka vrtića „Don Ivica Čondrić“ i „Mumi“ s ciljem da se među mališanima promovira inicijativa „Želimo zdravu hranu“ koja treba da promovira domaće proizvode i potakne nadležne institucije da daju prednost domaćoj proizvodnji i potaknu poljoprivrednike da proizvode zdravu hranu.

Za sve mališane pripremljene su posudice sa malinama i kupinama, a svakom od vrtića poklonjeni su žepački med i domaći sokovi od maline. Prema riječima direktorice RAŽ-a, Branke Janko želja organizatora je potaknuti i upoznati djecu vrtićkog uzrasta s činjenicom da se u Žepču proizvodi zdrava hrana koja treba biti zastupljena svakodnevno u njihovoj ishrani.

Ovom posjetom, ali i cjelokupnom manifestacijom želi se promovirati domaća proizvodnja i podržati inicijative domaćih proizvođača da se domaće više zaštiti i da se smanji uvoz a prednost da izvozu domaćeg proizvoda.

Direktorica Janko se zahvalila ljubaznom osoblju vrtića i mališanima koji su se obradovali posjeti i darovima, te je istaknula i mogućnost suradnje Razvojne agencije Žepče sa predškolskim ustanovama  u Žepču kroz nove projekte koji će biti realizirani tijekom naredne godine.

Voditeljica vrtića Don Ivica Čondrić Edita Vuković Antolović, se zahvalila na posjeti i darovima, kao i na dosadašnjoj suradnji i naglasila da vrtić Don Ivica Čondrić svakodnevno radi na usvajanju zdravih prehrambenih navika kod djece.

Vlasnica vrtića „Mumi“ Velida Šečić istaknula je da vrtić pohađa 54 djece i da je za djecu i djelatnike ova posjeta veoma važna, jer na ovaj način mogu i sami poslati svoje poruke koje svakodnevno primjenjuju a to je da se djeca u ovoj ustanovi zdravo hrane i borave u predivnom ambijentu uz punu brigu svojih teta. Uposlenici vrtića „Mumi“ proizvode vlastito povrće koje je svakodnevno na jelovniku mališana.

U posjeti vrtićima ispred RAŽ-a boravili su direktorica, Branka Janko s djelatnicima Marjanom Zovko i Alemom Delićem, ispred Općine Žepče Lucija Dunđer i predsjednik zadruge Croland Žepče, Željko Šumić.

Predstavnici zadruga „Poljar“ i „Žepački rolend“ kao i Udruženja proizvođača „Patriot“ te obrta Barbarić donirali su svim mališanima maline i kupine a predstavnici Udruženja građana “PČELARI” Žepče i Udruženje pčelara poljoprivrednika “MATICA ANA-ARI” Željezno Polje med,  u oba vrtića kao i za polaznike Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču.

Vijesti, Vijesti sa sajmova ,