Općina Žepče potvrdila status općine s BFC certifikatom

24 Marta, 2021

Općina Žepče je opravdala  status općine s BFC certifikatom koji nosi od 2015. godine. U izvješću koje je sačinjeno od strane BFC evaluatora, nakon nadzorne posjete održane dana 11.03.2021., navodi se da je Općina Žepče ispunila zahtjeve da zadrži status certificirane lokalne samouprave koja je izgradila povoljno poslovno okruženje time što je unaprijedila razinu ispunjenosti kriterija i pod kriterija iz zadnjeg Verifikacijskog izvješća koje je sačinjeno 2.04.2019. godine.

Evaluator je tijekom nadzorne posjete provjeravao ispunjenost preporuka datih za nekoliko eliminatorskih kriterija i pod kriterija. Održani su sastanci sa općinskim načelnikom Matom Zovko, pomoćnicom za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigitom Lovrić i pomoćnikom za gospodarstvo i financije Namikom Malićbegovićem. Također, evaluator je razgovarao i sa direktoricom RAŽ-a Brankom Janko, menadžericom za razvoj poduzetništva i poticanje ulaganja u RAŽ-u Berinom Grahić Mudželet, i  stručnom suradnicom za rad s mikro, mala i srednja poduzeća i dijasporu Marijanom Tomić.

U zaključku se navodi da je općina Žepče primjer dobre prakse u pogledu ispunjenosti zahtjeva BFC standarda, te da kontinuirano ulaže značajne napore u unapređenju poslovnog ambijenta i usluga koje pruža postojećim poduzetnicima, kao i potencijalnim investitorima u Žepče.  Općina Žepče je unaprijedila razinu ispunjenosti pod kriterija 9.2. i 9.3. i time opravdala epitet općine s povoljnim poslovnim okruženjem, navodi se između ostaloga u nadzornom izvješću.

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećem gospodarstvu.

Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da određena lokalna samouprava pruža visoku razinu usluga kompanijama u sve tri faze značajne za razvoj biznisa. Primjenjuje se u zemljama jugoistočne Europe po istim standardima i kriterijima za sve općine.

Vijesti , , ,