Održana stakeholder radionica u okviru CreativeWear Plus projekta

6 Juna, 2022

U petak, 03.06.2022. godine održana je stakeholder radionica u okviru CreativeWear Plus projekta, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa Interreg Mediteran. Ovaj program usmjeren je na transnacionalnu suradnju u mediteranskoj regiji kroz promociju održivog razvoja a sa posebnim fokusom na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te jačanje inovacija.

CreativeWear Plus projekt je nastavak projekta CreativeWear, proveden u periodu 2016. – 2019. godine i povezuje tri originalna partnera iz Italije i Grčke s tri nova huba osnovana u Portugalu, Francuskoj i Bosni i Hercegovini kako bi dalje integrirali CreativeWear mrežu usmjeravajući kreativnost prema novim izazovima cirkularne ekonomije i održivosti u sektoru tekstila i odjeće, uključujući područja kao što su bio – tekstil, reciklirane odjeće i reinterpretacija kulturnih tradicija i slično.

Projektni partneri iz ARCA konzorcija iz Italije pomažu Razvojnoj agenciji Žepče prenoseći svoja iskustva iz ranijeg projekta.

U vezi svega ovoga, ARCA konzorcij iz Italije i Razvojna agencija  Žepče su organizirali online događaj pod nazivom “A bridge among two textile heritages: cross-influences as a creativity boost” tj. “Most između dva tekstilna naslijeđa: unakrsni utjecaji kao poticaj kreativnosti”.

Cilj radionice je  bio analizirati razlike između dvije zemlje s različitim tekstilnim podrijetlom, te kako te razlike mogu poboljšati kreativnost i proizvodnju novih tekstilnih proizvoda ili ideja.

Na početku radionice prisutne je pozdravio Luca Leonardi, projekt menadžer iz ARCA konzorcija i rekao da će se u nastavku predstavili aktivnosti koje su se provodile u Italiji (Palermu) i BiH (Žepču) u okviru Tekstilnog hub-a Žepče.  Akademija likovnih umjetnosti u Palermu  (Academy of Fine Arts of Palermo) predstavila je kreacije koje su nastale inspiracijom iz normanskog naslijeđa, usredotočujući se na korištenje prirodnih boja i materijala.

Ispred Razvojne agencije Žepče tj. Tekstilnog hub-a Žepče, Marijana Tomić predstavila je rad Tekstilnog hub-a Žepče, radionice koje su održavane u sklopu projekta i rezultate domaćih dizajnera tj. 15 inovativnih proizvoda od postindustrijskog otpada koji su nastali na radionicama Tekstilnog hub-a Žepče.

Kako stvoriti “most” između dvije lokalne tekstilne baštine, spajajući talijansku interpretaciju bosanskih tradicionalnih nošnji i shvaćanje sicilijanskog tekstila  iz 19. stoljeća (od recikliranih tkanina) predstavili su Sergio Daricello, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Palermu (interpretaciju bosanskih tradicionalnih nošnji) kroz dizajnirane i izrađene odjevne predmete, rađene od strane studenata akademije, a Dino Hadžiavdić,  dizajner angažiran od strane Razvojne agencije Žepče predstavio je sicilijanski tekstil iz 19. stoljeća i haljinu inspiriranu Sicilijom 19. stoljeća izrađenu od postindustrijskog otpada.

Radionici su prisustvovale tekstilne kompanije, obrti, modni dizajneri i partneri na projektu.

Više o projektu CeativeWear Plus na: https://creativewear.interreg-med.eu/.

CreativeWear Plus, Vijesti , , ,