Održan 12. Kongres pilanara JIE – RAŽ jedan od sudionika

29 Oktobra, 2021

U vinkovačkom hotelu Slavonija održan je 12. po redu Kongres pilanara Jugoistočne Europe, a okupio je više od 120 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i regije. Skup se kroz godine afirmirao kao središnje okupljanje predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, sindikata i medija. Svi oni su kroz tri tematska bloka dobili uvid u aktualne trendove, raspravili o prilikama i izazovima u sektoru te razmijenili najbolja iskustva i prakse.

Na 12. Kongresu pilanara Jugoistočne Europe sudjelovala je Razvojna agencija Žepče koja je partner na projektu „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža centrikomNET“. Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko sudjelovala je u panel diskusiji na temu „Inovativnost u europskim i prekograničnim projektima“.

Glavni partner skupa bila je švedsko-hrvatska grupacija Bjelin.

Fokus razgovora bio je na prilikama i razvoju drvnog sektora i njegovom značaju za nacionalno gospodarstvo, važnosti da se sirovina prerađuje u mjestu nastanka, kreiranju politika i strategija s naglaskom na zelenu i digitalnu tranziciju koja podrazumijeva poticanje gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranje održive industrije i smanjenje onečišćenja, razvoj kružnog gospodarstva, jačanje samodostatnosti u proizvodnji hrane, razvoj bio gospodarstva te očuvanje i obnova ekosustava i bioraznolikosti.

Predsjednica HKIŠDT-a Silvija Zec čestitala je organizatoru na organizaciji kongresa koji je odlična prilika za raspravu o prilikama koje su pred nama, i nadodala kako je vrlo važno da se sirovina koja nastaje kod nas, kod nas i prerađuje te da Hrvatska „ne može konkurirati u količinama, ali može kvalitetom“. Zlatko Benković, ispred Ministarstva poljoprivrede kazao je da je značaj ovog sektora za nacionalno gospodarstvo  iznimno velik, i to kroz zaposlenost, proizvodnju te izvozne rezultate. Ministarstvo stoji uz sektor kroz financijsku pomoć, ali i institucionalnu podršku, odnosno kreiranje politika i strategija. Trenutno je u tijeku izrada Nacionalnog plana razvoja sektora do 2030. godine, a naglasak se stavlja na zelenu i digitalnu tranziciju, kao i potrebe realnog sektora. Nadamo se kako neće biti mrtvo slovo na papiru, već će doprinijeti razvoju sektora, kazao je Benković.

Prema riječima Ante Sabljića, člana uprave Hrvatske šume , 2020. je bila iznimno turbulentna godina. „Kako bismo osigurali opstanak sektora, prolongirali smo valutu plaćanja sa 60 na 100 dana. Uspjeli smo očuvati sektor, a zahvaljujući vama koji ste uredno plaćali obveze, nismo se morali zaduživati“. Također, istaknuo je i važnost održivog gospodarenja šumama. „Naša misija je održivo gospodarenje šuma. Na području kojim gospodarimo siječemo 80 posto prirasta i nikad nećemo sječi više od toga. Imamo izuzetnu bioraznolikost i to je ono što moramo sačuvati“, rekao je Sabljić i osvrnuo se na važnost veće finalizacije. „Želimo od vas veću dodanu vrijednost na masi koju vam isporučujemo. Od 550.000 kubika hrasta lužnjaka, samo 80.000 ide u namještaj, a to je izuzetno malo.“ Na kraju je najavio i kako će tijekom dana na internet strancima Hrvatskih šuma biti objavljen novi cjenik drvnih sortimenta. Cijena kubnog metra hrasta lužnjaka povećava se za 19%, kitnjaka za 16%, jele/smreke za 13,5%, jasena 9%, bukve 6%, a ogrjevnog drva za 4%.

HGK je izradila analizu izvoznih mogućnosti sektora, a rezultati su od velike važnosti za branšu i vrlo su pozitivni. Također, izradili smo i Katalog domaćih proizvoda, a zadnji primjer je vezan uz obnovu od potresa“, rekla je Vinka Ivanković, predsjednica HGK – Županijske komore Vukovar.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da se Kongres održava u Vinkovcima te nadodao kako smatra da je upravo ovaj sektor prilika za spas Slavonije. „Mi svoj razvoj moramo usmjeriti kroz šumarstvo i drvnu industriju jer imamo ogroman potencijal, u tome smo dobri i znamo što radimo“, kazao je i dodao kako neslužbeni rezultati popisa stanovništva pokazuju stravične rezultate o padu broja stanovnika. „Mi smo izgubili grad veličine Vinkovaca. Nama je 5 do 12. Nešto moramo drastično mijenjati, a ovom sektoru je naša šansa“, kazao je Dekanić i naglasio važnost većeg stupnja finalizacije proizvoda. „Kada svi budemo puno finalizirali, neće nam trebati toliko sirovine kao sada. Jako puno robe se izvozi bez ikakve finalne obrade i to ne smijemo dopustiti“, zaključio je.

 U raspravi su sudjelovali i brojni predstavnici industrije, među kojima su bili i Zdravko Jelčić iz Spin Valisa i Josip Faletar iz tvrtke Strizivojna Hrast d.o.o. Faletar se složio kako drvni sektor u Slavoniji ima veliki potencijal. „Ja sam optimističan i smatram kako drvni sektor ima veliki potencijal, pogotovo u Slavoniji i nadam se da ćemo u budućnosti imati puno više zaposlenih. Također, važno je da maksimalno iskoristimo prilike koje nam pruža EU kroz zelenu i digitalnu tranziciju i tehnološki se opremimo. Moramo biti ambiciozni, naša prednost su sirovina i ljudi koji znaju raditi“, kazao je.

Prije početka Kongresa održana i studijska posjeta tvrtki Bjelin Otok koja je dio grupacije Bjelin, jednog od najvećih svjetskih proizvođača podova. Svi zainteresirani dobili su priliku vidjeti proizvodne procese u samo srcu spačvanskog bazena, koji je poznat i kao najveća šuma iznimno cijenjenog hrasta lužnjaka u Europi.

Program 12. Kongres pilanara

Vijesti , , ,