10 Avgusta, 2017

Predstavnici Delegacije Europske unije i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) posjetili su danas općine Žepče, Maglaj i Doboj, gdje su uz susrete sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali i sa korisnicima projekta Lokalnog integriranog razvoja (LIR). Radi se o projektu u okviru kojeg je u proteklih 18 mjeseci implementirano 108 različitih inicijativa ukupne vrijednosti 25,7 miliona maraka.

“Tokom implementacije projekta Lokalnog integriranog razvoja očekuje se da će biti unaprijeđena egzistencija više od 780 porodica”, rekao je danas zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov, dodajući da će do ovog poboljšanja doći kroz snažniji angažman porodica u projektima u poljoprivrednom sektoru, javnim radovima, ali i kroz financiranje poslovanja.

Khoshmukhamedov je zajedno sa šefom Kooperacija u Delegaciji Europske unije u našoj zemlji Melvinom Asinom posjetio korisnike s kojima se implementira projekat Lokalnog integriranog razvoja (LIR) na području Doboja, Žepča i Maglaja.

“LIR je projekt koji provodi UNDP, zahvaljujući sredstvima koja je osigurala Europska unija, ali se provodi s našim, zaista, važnim partnerima koji dolaze sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i iz privatnog sektora”, pojasnio je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

Kako je rekao, projekt se provodi već 18 mjeseci, a njegovo ukupno predviđeno trajanje je tri godine.

“U ovih 18 mjeseci implementirano je 108 projekata u vrijednosti od otprilike 26 miliona KM. Važno je napomenuti da od tog iznosa od 26 miliona KM, samo jedna četvrtina dolazi od Evropske unije i UNDP-a, a ostatak sredstava sufinancirale su vlasti sa različitih razina vlasti i iz privatnog sektora”, kazao je Khoshmukhamedov.

Taj iznos sredstava, ističe on, pokazuje koliko su bh. vlasti snažno opredijeljene za realizaciju ovog projekta.

On je ukazao na još jednu važnu komponentu u okviru projekta Lokalnog integriranog razvoja, a to je bilo provođenje procjene rada vlasti, koja je rađena u 21 lokalnoj samoupravi.

Zahvaljujući preporukama koje su proistekle iz ovih analiza, kroz njihovu primjenu očekuje se da bi lokalne samouprave mogle ostvariti uštede od u iznosu od skoro 15,5 miliona KM.

“Očekuje se da će se sredstva ostvarena kroz uštede iznova moći investirati u dodatna unaprjeđivanja života građana ovih lokalnih zajednica”, rekao je Khoshmukhamedov.

Projekt Lokalni integrirani razvoj (LIR) sa 6,6 miliona eura nastoji unaprijediti životni standard za više od 100.000 ljudi u Bosni i Hercegovini putem podrške inkluzivnom i održivom socio-ekonomskom razvoju, osnaživanjem prakse dobrog upravljanja u strukturama lokalne vlasti i razvojem lokalne infrastrukture i usluga, posebno u područjima pogođenim poplavama iz 2014. godine te gradovima i općinama s velikim brojem izbjeglih i interno raseljenih osoba.

LIR je dio programa Europske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje koji financira Europska unija u iznosu 19 miliona eura.

Na linku u nastavku možete pogledati video prilog BHRT-a – EU/UNDP: PROJEKT LIR UNAPRIJEDIT ĆE ŽIVOTE VIŠE OD 780 PORODICA

LID projekt, Vijesti ,